Vallen

Vallen

Door Anne Provoost

ISBN: 9001549551

Wat staat er op de achterkant van het boek?

Zoals elk jaar brengen Lucas en zijn moeder de zomer door in het huis van zijn grootvader. Maar deze zomer is anders: zijn grootvader is gestorven en er zijn mensen die beginnen te praten over zijn oorlogsverleden. Wanneer de jonge danseres Caitlin – Lucas’ Amerikaanse vriendinnetje van jaren geleden – weer opduikt, wordt alles nog een stuk ingewikkelder.

Omdat niemand hem uitleg wil geven, sluit Lucas vriendschap met Benoit, een man die voor iedere vraag een antwoord heeft en hem betrekt bij acties waarbij ze ‘orde op zaken stellen’.

En dan gebeurt er een ‘ongeval’, waarin Caitlin een voet verliest. Als Benoit de gelegenheid aangrijpt op Lucas tot grote zondebok te maken, raakt hij zijn laatste houvast kwijt.

Citaat uit het boek:

‘Ik bleef er de hele middag, nadenkend, in gedachten voortdurend de film van de zomer voor me afdraaiend, en altijd met het geluid van kettingzagen om me heen’.

Recensie geschreven door Mischa Boersma

De vijftienjarige Lucas is met zijn moeder op vakantie in Frankrijk. In het huis van zijn overleden opa. Er is iets geheimzinnigs met zijn opa en Lucas probeert daar achter te komen. Het vheeft iets te maken met de Tweede Wereldoorlog en zijn opa heeft veel mensen verdriet gedaan. Hij ontmoet Benoit en Alex. Ze worden een soort vrienden. Benoit verleent hem een vriedendienst en verwacht daar op een gegevn opgenblik iets van terug. Lucas werkt mee in de acties tegen de komst van vreemdelingen in het dorp. Dit gebeurt vrij radicaal. Lucas vindt het op een geven ogenblik niet prettig meer en probeert afstand te doen van de acties.

Caitlin, een vriendin van vroeger, is ook weer in het dorp en woont naast Lucas. Lucas wordt verliefd op haar. Caitlin vertrouwt Benoit niet en helpt niet mee. Dit leidt tot onbegrip bij Lucas. Caitlin krijgt een ongeluk en zit klem in een brandende auto. Lucas ziet het gebeuren en gaar er met een kettingzaag naar toe om haar te redden. Hij moet haar voet afzagen om haar te bevrijden. In eerste instantie is hij de held, maar heeft hij er alles aan gedaan om haar voet te redden?

Het boek begint met het moment dat Caitlin, zonder voet, uit het ziekenhuis komt. Het einde van het verhaal dus. Door zinnen als: ‘En vanaf die dag veranderde alles’, maakt je als lezer nieuwsgierig. Wat is er gebeurd? De stijl van schrijven is prachtig en beeldend. Gevoelens worden mooi beschreven en spanning wordt goed opgebouwd. Je vraagt je als lezer steeds af, wat er nu gebeurd is met Caitlin, zijn opa, Benoit, etc.

Er lopen verschillende verhaallijnen in het verhaal. Als eerste het verhaal van de zoektocht naar het verleden van de opa van Lucas. Als tweede het verhaal van de zogenaamde vriendschap met Benoit en Alex en hun vreemdelingenhaat. En wat heeft dat gemeen met het verleden van opa? Benoit verleidt Lucas tot extreem denken en racisme. De derde verhaallijn is dat van de danseres, Caitlin. De liefde, de onzekerheden, de vragen en de vriendschap die tussen hen spelen. Alles draait wel om Lucas. Hij is de hoofdpersoon. Hij is vooral op zoek naar zichzelf. Hij heeft veel onzekerheden, vragen en twijfels.

Kortom, een spannend boek over oorlog, liefde, vriendschap, vertrouwen, extreem rechts en racisme. De opbouw van het boek is heel sterk. Het wekt meteen je interesse en nieuwsgierigheid als je begint te lezen. De verhaallijnen groeien steeds meer naar elkaar toe en het wordt naarmate je verder leest steeds interessanter en duidelijker.

Meer lezen van Anne Provoost? Klik dan hier.