Creatieve verwerkingsopdrachten 3

Alternatieve en creatieve verwerkingsopdrachten

 

Hieronder staan verwerkingsopdrachten. Bespreek met je docent hoeveel opdrachten je hiervan moet kiezen om te voldoen aan de eisen die de docent Nederlands stelt aan een boekverslag. Er zit een minimum aan van twee.

 

Er zitten eenvoudige opdrachten (*) en lastige opdrachten (**) tussen. Je moet minimaal één eenvoudige en één lastige opdracht kiezen. Twee eenvoudige of twee lastige opdrachten kiezen kan dus niet.

 

 

*

  1. Stel 5 tot 10 vragen aan een hoofdpersoon uit het boek. De vragen moeten betrekking hebben op gebeurtenissen in het boek. De vragen moeten open vragen zijn. Dus geen vragen waar je ja of nee op kunt antwoorden. Geef vervolgens de antwoorden.

 

*

  1. Achterop de kaft van een boek staat vaak een tekst; de flaptekst. De flaptekst geeft in het kort weer waar het boek over gaat of laat je een (spannend) stukje uit het boek lezen. Schrijf zelf een flaptekst die op de achterkant van jouw boek zou kunnen staan.

*

  1. Op de voorkant van het boek staat vaak een foto/ tekening. Dit is gedaan om lezers te lokken op het boek te gaan lezen. De voorkant van het boek heeft ook altijd wat te maken met het verhaal. Bedenk nu zelf een voorkant die past bij jouw boek. Het moet wel bij je boek passen en er aantrekkelijk uitzien.

*

  1. Zoek 10 verschillende foto’s/ plaatjes op, waarvan jij vindt dat ze bij het boek passen. Per foto/ plaatje beschrijf je in 10 regels waarom jij vindt dat die bij het boek past.

**

  1. Eén van de personen uit je verhaal houdt een dagboek bij. Je mag zelf kiezen of dat de hoofdpersoon is of een van de andere personen uit het boek. Leef je in die persoon in en schrijf een stuk uit zijn of haar dagboek. (minimaal 1 A4)

**

  1. Kies een gedicht of songtekst die goed aansluit bij de gebeurtenissen en bij de gevoelens van de hoofdpersoon in het verhaal. Kopieer de tekst (of schrijf over) en schrijf er een tekst bij waarin je uitgebreid uitlegt waarom je voor dit gedicht of deze songtekst gekozen hebt.

**

  1. Zoek informatie op over de auteur van het boek op internet. Maak hiervan een kort verslag waarin je de informatie verwerkt. Hierbij kun je denken aan: het leven van de auteur, een aantal boeken die hij/zij geschreven heeft enz. (minimaal 1 A4)

**

  1. Zoek 2 verschillende recensies over het boek. Geef van beide recensies aan wat de recensent van het boek vond. Geef ook aan welke argumenten de recensent gebruikt voor zijn mening. Geef vervolgens ook aan of jij het met zijn mening eens bent en ook waarom.

 

HEEL VEEL SUCCES!!!!!!!