De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

 

 

Titel: De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

Verzameld door: Gerrit Komrij met onder andere werken van Hieronymus van Alphen, Paul van Ostaijen en Annie M. G. Schmidt.

Uitgever: Prometheus

Bladzijden: 1039

ISBN: 9789044610574

Dit boek is bekroond met de Zilveren Griffel 2008

De achterkant van het boek:

‘Alles is kinderspel’, schreef Lucebert. De beroemde regel kan als motto gelden voor de Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten, de bloemlezing waarin Gerrit Komrij kinderpoëzie uit vijf eeuwen literatuurgeschiedenis samenbrengt. Van de allereerste middeleeuwse vertellingen tot de kindergedichten uit de kersverse eenentwintigste eeuw. ‘Wie erin staat telt mee, wie ontbreekt is verloren’.

Bron: De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

 

Citaat (gedicht):

Er was eens een professor

die at betonnen pap.

Dat deed hij niet uit honger

maar voor de wetenschap.

Zijn vrouw stond luid te huilen

en riep bij elke hap:

‘Ach, Hendrik neem ten minste

een beetje bessensap.’

Bron: De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten

Recensie geschreven door Danielle Blok

De gedichten in dit verzamelwerk zijn niet alleen maar gemaakt door dichters of schrijvers, maar zijn vooral gedichten die op straat werden gemaakt en uit het dagelijks leven komen. Er zitten veel onbekende versjes bij voor als je slapen gaat,  abc-gedichtjes, aftelrijmpjes en onzingedichten. Het is voor veel mensen (denk aan je eigen ouders, opa’s en oma’s) herkenbaar, omdat het hen aan hun eigen jeugd doet denken. Er zit voor iedereen wel wat bij.  Sommige gedichtjes ontroeren je. De ander laten je weer verbazen. Het is leerzaam en er zit veel humor in, zoals je kunt lezen in het citaat op deze pagina. Veel van deze gedichten zijn kleine verhaaltjes of liedjes. Hierdoor krijg je snel een beeld van hoe men er vroeger uitzag of hoe men over het leven dacht. Het boek is een dikke pil. Dat leest niet zo handig. Maar als je het in je kast hebt staan, heb je een mooi naslagwerk van poëzie door de jaren heen waar je zo af en toe eens een gedichtje uit leest.